У Кропивницькому громадськість та міська влада підписали меморандум – як компроміс щодо обрізки дерев у парку Перемоги

У квітні 2019-го року в рамках проекту реконструкції парку Перемоги – памятки садово-паркового мистецтва – колективне підприємство «Єлізавета» провела формувальну обрізку більше тисячі дерев. Однак зрізала з дозволених 30% крони – 70-80%, що є порушенням санітарних норм. У результаті більша частина кленів  – всохла.

 

«Обрізка така, вона взагалі не є допустимою не просто в парку садово-паркового мистецтва ,а взагалі стосовно дерева , тут якщо подивитися майже половина цих дерев стоять вже сухі або напівсухі. Вони пускають там якість пагінці , але половина дерева вже суха стоїть» - Надія Паливода, експертка коаліції громадських організацій «Рада Експертів», голова ГО «Озеленення Кропивницький».

 

Проти такої варварської обрізки виступили громадські активісти, зокрема ГО «Озеленення Кропивницький» - член коаліції «Рада Експертів», експерти групи з урбаністики коаліції «Рада Експертів», Громадська рада міста Кропивницького і інші небайдужі містяни. Громадськість направила численні звернення до міської ради з вимогою зупинити знищення дерев в парку Перемоги, експерти коаліції «Рада Експертів» розробили і надали депутатам  проект рішення про мораторій на омолоджувальну обрізку. У червні цього року громадськість вийшла на мітинг під стіни міської ради  «Дерева – не стовпи!» .

У результаті Кропивницький міський голова  видав розпорядження про заборону омолоджувальної обрізки дерев у місті до кінця року. А громадськість підписала з міською владою меморандум, як компроміс щодо обрізки дерев в парку Перемоги.

Меморандум передбачає:

  • Омолоджувальну обрізку проведуть виключно деревам, що знаходяться вздовж доріжок парку;
  • при обрізці дерев -  різатимуть лише сухі, аварійні й ті гілки, які можуть заважати пішоходам чи транспорту;
  • зрізи на деревах замазуються фарбою;
  • сторони разом визначатимуть, які дерева обрізати, а які – ні;
  • представники сторін можуть вільно знаходитися в парку і контролювати виконання робіт із зеленими насадженнями;
  • замість усіх дерев, які всохнуть внаслідок обрізки – а це 1285 дерев, протягом 5 років фірма «Єлізавета» має висадити нові дерева і поливати їх протягом кількох наступних років.

Меморандум було підписано Надією Паливодою, головою ГО «Озеленення Кропивницький», члена коаліції громадських організацій «Рада Експертів», Олександром Тарасовим, - активістом ініціативної групи «За справедливість і закон», Олександром Вергуном, - заступником міського голови, Аллою Чернік, - директором КП «Єлізавета». Документ погоджено з Кропивницьким міським головою Андрієм Райковичем.

 

«Відтепер громадськість може контролювати обрізку дерев у парку Перемоги - з владою вдалося укласти так званий  "мирний меморандум". Після того, як у квітні 1285 дерев у парку було жорстоко покалічено, ми намагалися достукатися до різних інстанцій, щоб зберегти решту 6000 дерев, які мали так само покалічити обрізкою. Зрештою міська влада пішла на діалог з громадськістю і запропонувала сісти за стіл переговорів. Переговори про це велися з середини літа. Зараз ми можемо переконатися, що умови Меморандуму виконуються, громадськість періодично запрошують в парк подивитися на роботи, які там проводяться», - прокоментувала Надія Паливода, експертка коаліції громадських організацій «Рада Експертів», голова ГО «Озеленення Кропивницький».

 

 

Пресслужба коаліції громадських організацій «Рада Експертів».