Після заяви Ради Експертів депутати не підтримали дискримінаційне звернення

У Кропивницькому депутати міської ради дослухалися до коаліції громадських організацій «Рада Експертів» та не підтримали дискримінаційне звернення.

Нагадаємо, коаліція громадських організацій «Рада Експертів» звернулася у січні цього року  до депутатів міської ради міста Кропивницький та міського голови Андрія Райковича з вимогою не підтримувати звернення міської ради міста Кропивницького до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України та Ради національної безпеки і оборони України щодо захисту інституції сім’ї в Україні. Даний проект рішення був оприлюднений на сайті міської ради під номером 2432.

У цьому зверненні автори вимагали ухвалити «Стратегію розвитку та підтримки сім’ї», яка  базувалась на духовно-моральних християнських цінностях і природному розумінні сім’ї, як союзу чоловіка та жінки, тим самим пропонуючи порушити права інших релігійних громад в Україні, а також права атеїстів. Окрім того, теза про «природний союз чоловіка та жінки» була дискримінаційною по відношенню до представників ЛГБТ-спільноти.

Також автори листа виступали проти деяких пунктів «Плану дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року». А саме проти:

•             Легалізації цивільних партнерств для одностатевих пар

•             Спрощення процедури зміни (корекції) статі

•             Заборони дискримінації на ґрунті сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності

•             Права на всиновлення дітей трансгендерами, транссексуалами, трансвеститами

•             Права на публічну демонстрацію своїх поглядів та переконань представниками ЛГБТ-спільноти

Виключення цих норм з плану дій могло призвести до погіршення ситуації у сфері прав людини. Тому така пропозиція була -  неприпустимою.

«Проаналізувавши проект звернення підготовлений депутатською фракцією ВО «Свобода», ми дійшли висновку, що даний документ грубо порушує права та свободи громадян, несе загрозу розпалювання ненависті до представників ЛГБТ-спільноти, а також може виставити Кропивницький в негативному світлі», - наголосила Олена Сінченко, голова Секретаріату коаліції «Рада Експертів».

Своє звернення про вимогу не підтримувати дискримінаційний проект рішення коаліція «Рада Експертів» офіційно направила міському голові та секретарю міської ради міста Кропивницький. На другому засіданні чотирнадцятої сесії міської ради,  депутати розглянули проект рішення 2432 та не підтримали його, таким чином виконавши вимогу коаліції «Рада Експертів».

Коаліція громадських організацій «Рада Експертів» вважає, що  Кропивницький має бути комфортним містом для кожного, не залежно від кольору шкіри, релігії, уподобань чи приналежності до тієї чи іншої соціальної групи.

 

Прес-служба коаліції громадських організацій «Рада Експертів».