Кропивницький розпочинає рік з реформування вторинного рівня медичної допомоги

Вже на початку року в місті виникнуть ще два комунальні некомерційні підприємства, що в подальшому реформуються та надаватимуть медичні послуги.

 

Міська рада міста Кропивницького вже 2 січня оприлюднила проект рішення про перетворення (реорганізацію) двох найпотужніших закладів охорони здоров’я міста. Після затвердження згаданих рішень, в Кропивницькому функціонуватимуть, як комунальні некомерційні підприємства «Міська лікарня швидкої медичної допомоги Міської ради міста Кропивницького» та «Міський пологовий будинок з функціями перенатального центру ІІ рівня».

 

«Рада Експертів» підтримує таке рішення. Воно є сміливим кроком, адже відповідно до реформи, медичні заклади вторинної ланки переходитимуть на нову модель фінансування (в залежності від об’єму наданих медичних послуг, згідно договору від НЗСУ) лише в 2020 році. Однак, такі прогресивні рішення міської ради не варто вважати передчасними. Реорганізація медичних закладів міста у комунальні некомерційні підприємства сприятиме збільшенню їх самостійності в господарських і управлінських справах. Підприємства вимушені будуть поліпшувати якість медичної допомоги а також підвищуватимуть економічну ефективність використання власних ресурсів. 

Разом з тим, вважаємо за необхідне забезпечити громадський супровід процесу прийняття проектів рішень та подальшої організації роботи нових комунальних некомерційних підприємств. Учасники медичної групи коаліції громадських організацій «Рада Експертів» готові допомогти в реалізації цієї реформи.

 

Бочаров-Туз Володимир, координатор медичної групи Коаліції громадських організацій «Рада експертів».

 

Прес-служба коаліції «Рада Експертів»

 

 

«Рада експертів» (РЕ) - коаліція громадських організацій Кропивниччини. Була створена на початку 2016 року як партнерство активістів, і реорганізована у коаліцію навесні 2017 року за зразком та за сприяння Реанімаційного Пакету Реформ. До складу РЕ увійшли 27 найбільш потужних організацій громадянського суспільства міста Кропивницького та Кіровоградської області.

 

Проект «Дорожня Карта Реформ Кропивницького» втілюється «Прес-клубом Реформ» в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст цієї публікації є винятковою відповідальністю «Прес-Клубу Реформ» i не обов’язково відображає погляди USAID чи уряду США.