Коаліція громадських організацій «Рада Експертів» закликала владу Кропивницького прискорити роботу над концепцією «Смарт Сіті»

У Кропивницькому співголова коаліції громадських організацій «Рада експертів» Дмитро Сінченко закликав міського голову та міськраду виконувати підписаний у жовтні 2020 року Меморандум і перетворити Кропивницький на інноваційне, цифрове та прогресивне місто.

Це сталося під час презентації бачення «Ради Експертів» реалізації концепції «Смарт Сіті» у Кропивницькому, яка відбулася 8 липня у прес-центрі CBN.

 

«Smart City або «розумне місто» – поняття, яке трактується по-різному. Хтось сприймає це як місто з гарними економічними показниками, із прогресивним містобудуванням, для когось важливими є наявність сонячних батарей на будівлі міськради та Wi-Fi у тролейбусах, а хтось асоціює з роботами та летючими автомобілями в міській інфраструктурі.

Сама концепція "розумних міст" доволі молода, тому в профільному середовищі досі використовується більше десятка визначень. З точки зору мешканців міста, основна вигода Smart City — в привабливих умовах життя, ефективному транспорті, чистому довкіллі, просунутій економіці, безпечному середовищі. Все це — за рахунок інтеграції раніше ізольованих міських систем, якісного урядування та "міських алгоритмів", а також інформаційних технологій та комунікацій», - розповідає Дмитро Сінченко, голова Асоціації Політичних Наук.

 

За словами Дмитра Сінченка, станом на сьогодні у Кропивницькому вже почався рух у бік створення концепції «розумного міста», шляхом створення відповідної робочої групі при міській раді, проте рухається цей процес занадто повільно.

«У нас вже є досвід адвокації статуту міста, і цей процес у нас забрав близько трьох років. Цього разу ми вирішили діяти на випередження і прискорювати його. Ми маємо шанс навчитися на помилках інших міст і не повторювати їх. Адже деякі міста замовляли різні програми у різних розробників, які між собою ніяк не стикуються, деякі міста замовляли дешеві і неякісні програми, які взагалі виявились неробочими. Якщо міська влада має серйозні наміри щодо даної реформи, то ми маємо зробити якісний програмний продукт!», - пояснює Дмитро Сінченко.

 

Концепція «Смарт Сіті» - це розвинена міська територія, яка генерує сталий економічний розвиток і високу якість життя, значно покращуючи життєдіяльність таких сфер, як економіка, мобільність, навколишнє середовище, люди і уряд. Успіхів і досягнень в цих областях можна домогтися завдяки потужному людському капіталу, соціальному капіталу та / або інфраструктурі ІКТ.

Із урахуванням світового досвіду, в останні роки розпочалося впровадження як повних концепцій «розумного міста», так і окремих інструментів в деяких містах України, таких як Київ, Івано-Франківськ, Львів, Запоріжжя, Дрогобич, Полтава, Дніпро, Одеса, Харків тощо.

 

Для довідки: 2 жовтні 2020 року, перед місцевими виборами, в приміщенні CBN було підписано меморандум між кандидатами в міські голови, політичними партіями та коаліцією «Рада Експертів» щодо підтримки «Дорожньої карти реформ Кропивниччини» новим складом місцевих рад. Меморандум підписали майже всі партії, що потрапили до Кропивницької міськради, у тому числі і міський голова Андрій Райкович. У березні 2021 року було оголошено про початок реалізації першого пункту Меморандуму – створення Стратегії міста та концепції Smart City. До складу робочих груп увійшли і представники «Ради Експертів».

 

«Рада експертів» (РЕ) - коаліція громадських організацій Кіровоградщини. Була створена навесні 2017 року за сприяння Реанімаційного Пакету Реформ. До складу РЕ увійшли 32 найбільш потужних організацій громадянського суспільства міста Кропивницький та Кіровоградської області, зокрема:  ГО «Асоціація Політичних Наук», ГО «Прес-клуб реформ», ГО «Батьківська рада Кропивницького», Центр медіарозслідувань «Прозоро», ГО «Озеленення. Кропивницький», ГО «Народний контроль Кіровоградщини», Кропивницька обласна філія ВО «Рух захисту української мови», Центр української політики «Ексампей», Кіровоградське відділення ВУТ «Просвіта», БФ «Кіровоград Волонтерський», ГО «Територія успіху», ГО «Волонтерське об’єднання учасників Майдану та бойових дій», ГО «Спільна дія», ГО «Флора» тощо.

 

Прес-служба коаліції «Рада Експертів»