У Кропивницькому коаліція «Рада Експертів» започаткувала серію зустрічей на перейменованих вулицях, аби декомунізувати свідомість їх мешканців

У Кропивницькому з 2014 року перейменовано вже півтори сотні вулиць і інших топонімів, однак мешканці і досі використовують старі назви. Одна з причин – це відсутність інформації про людину, її героїчні вчинки, на честь якої ця вулиця була перейменована. Тому коаліція «Рада Експертів» вирішила започаткувати інформаційно-просвітницьку кампанію «Дізнайся все про назву своєї вулиці», в рамках якої відбудеться серія зустрічей на перейменованих вулицях.

Зустрічі вже відбулися на вулицях Сергія Сєнчева, Романа Шухевича, Олександра Олеся, Дмитра Донцова, Олега Ольжича, Пилипа Орлика, Павла Полуботка та Івана Виговського.

«Чому ми почали цю кампанію? Тому що в розмовах з людьми ми помічаємо - мешканці перейменованих вулиць дуже часто не тільки не вживають нових назв, але й взагалі не знають, на честь кого вони були названі. Цілі покоління українців були позбавлені інформації про свою справжню історію та про своїх героїв. Про них не викладали у школах, про них не писали в газетах, про них було відомо лише незначній кількості істориків та активістів... сьогодні ми повинні донести їх історії широкому загалу, щоб люди прийняли їх», - Дмитро Сінченко, співголова коаліції громадських організацій «Рада Експертів».

Зустрічі відбуваються за сприяння депутатів Кропивницької міської ради, закріплених за округами, на яких знаходяться перейменовані вулиці. Перед мешканцями виступають громадські активісти, історики, краєзнавці та ветерани російсько-української війни. Учасники зустрічей позитивно сприймають інформацію та підтверджують актуальність такої просвітницької кампанії.

Найчастіше питання, яке доводиться чути від мешканців вулиць на всіх без винятку зустрічах – це питання до міської влади – коли буде замінена адресна атрибутика на нові декомунізовані назви.

Зустрічі заплановані на 25 вулицях та провулках міста. При відборі назв, щодо яких буде проведено зустріч, враховувались значення історичної постаті в історії України, її впізнаваність, величина перейменованої вулиці.

 

Пресслужба коаліції громадських організацій «Рада Експертів»