У Кропивницькому відбувся міжрегіональний форум коаліції громадських організацій «Рада Експертів»: «Зміни – це ми».

Участь у  форумі взяли  представники  обласної влади та органів місцевого самоврядування,  лідери громадських організацій з різних регіонів України. Разом вони обговорили успіхи та невдачі  імплементації національних реформ на місцевому рівні, нормативно-правові акти, які були прийняті у тісній співпраці громадського сектору та влади, а також спрогнозували проблеми та виклики, які чекають на Україну і регіони в 2020 році.

Форум складався з чотирьох панельних дискусій.

 

Панельна дискусія:  «Поступ Реформ. Місцевий вимір».

Депутати Кропивницької міської ради Олександр Цертій, Катерина Шамардіна, Валентина Яремчук – розповіли про ухвалені нормативно-правові акти, що були розроблені у тісній співпраці з громадськістю. Зокрема, це Статут громади Кропивницького, Бюджетний регламент, мораторій на обрізку дерев. Також учасники дискусії обговорили необхідність ухвалення низки важливих питань, що були ініційовані членами коаліції «Рада Експертів».

«Є проблема комунальних підприємств, їхньою роботою завжди були не задоволені. Це проблема не лише цієї каденції, а інших років. Весь час було багато нарікань щодо прозорості та ефективності витрачання коштів, а також щодо прозорості формування тарифів. Але все відбувається не так прозоро та ефективно, як би того хотілося і саме в інтересах громади. Тому ми з колегами з «Асоціації Політичних Наук», «Ради Експертів» розробили дуже багато ініціатив, зокрема, щодо прозорості в роботі наших комунальних підприємств. Основна ініціатива стосувалася створення наглядових рад при КП», - розповів Олександр Цертій, депутат міської ради міста Кропивницького.

Про реформу децентралізації та створення ОТГ на панельній дискусії розповів Олександр Корінний, голова Новоукраїнської ОТГ.

 

Панельна дискусія: «Поступ Реформ. Загальнодержавний та обласний вимір».

Спікерами виступили: Вадим Гуцул, начальник ГТУ юстиції у Кіровоградській області, Алла Поліщук, голова Кропивницької РДА, Андрій Паливода, заступник міського голови Кропивницького, Олег Рибальченко, директор департаменту  охорони здоров'я Кіровоградської ОДА, Оксана Горбенко, начальник відділу внутрішньої політики міської ради міста Кропивницького, Неля Желамська, редактор суспільно-політичного журналу «Persona».

«За кілька років роботи вдалось реалізувати в юстиції чимало ініціатив. Зокрема йдеться про реформу сфер виконавчої служби та державної реєстрації, а також посилення право просвітницької роботи в напрямі реалізації проекту «Я МАЮ ПРАВО!». Зробити це було не так просто. Насамперед, довелось змінювати філософію роботи державних службовців. Не буду приховувати, що деякі з них дозволяли собі зверхньо поводитись із людьми, які приходили до них по допомогу, але так не має бути. Державні службовці повинні служити людям, а не робити їх життя ще складнішим. Тепер ситуація змінилася. Саме тому найголовнішою зміною вважаю відкритість і доступність юстиції до громадян і надання їм максимально якісних, зручних і швидких послуг. Окрім цього, за останні кілька років завдяки реформуванню з’явилося чимало нових проектів, над якими ми сьогодні працюємо. Впевнений, що попереду чекають не менш корисні ініціативи. Готові інтенсивно працювати, тому що за позитивні зміни відповідальний кожний з нас», –  Вадим Гуцул, начальник ГТУ юстиції у Кіровоградській області.

 

Панельна дискусія: «Поступ Реформ: співпраця влади з неурядовим сектором».

Про досягнення та головні завдання на наступний рік розповіли лідери громадських організацій – члени коаліції громадських організацій «Рада Експертів»: Дмитро Сінченко, співголова коаліції «Рада Експертів», Павло Лісниченко, керівник антикорупційного напрямку «РЕ», Алла Волошина, експертка напрямку реформа освіти «РЕ», Тетяна Нехайчук, експертка напрямків місцева демократія та урбаністика «РЕ», Аліна Логінова, експертка напрямку медична реформа «РЕ».

“Рада Експертів – це приклад успішного об’єднання різних громадських організацій для впровадження змін на місцевому рівні. Це зовсім різні організації, які діють у різних сферах, але у цьому наша сила. Кожен з нас підсилює єдиний бренд коаліції, а коаліція підсилює кожного з нас. Тому наша коаліція має успіхи практично у всіх напрямках діяльності, і виконала більшу частину своєї Дорожньої карти реформ, яку ми будемо переглядати та доповнювати”, – розповів Дмитро Сінченко, співголова коаліції “Рада Експертів”.

 

Панельна дискусія: «Регіональна співпраця РПР».

Гості форуму – лідери громадських організацій та члени коаліцій з Кривого Рогу, Запоріжжя, Корсунь-Шевченківського, Харкова, Черкас та інших міст обмінювались досвідом, напрацюваннями, прогнозами та ставили цікаві запитання всім учасниками панельних дискусій.

 

 

«Це був дуже змістовний форум. Дякую коаліції «Рада Експертів» за запрошення. Є багато напрацювань, які вже запроваджуються в Кропивницькому завдяки тісній співпраці влади і громадського сектору. Саме на форумі ми детально про них почули та змогли поставити важливі для нас питання. Ці напрацювання ми плануємо реалізовувати і у своєму місті. Також мали можливість  розповісти про те, чого досягли ми. Сподіваємось на тісну співпрацю й у майбутньому», - Віталій Фурманюк, голова ГО «Основи свідомості»( м. Кривий Ріг).

Пресслужба коаліції громадських організацій «Рада Експертів»

 

 

Захід відбувся у рамках Проекту «Дорожня Карта Реформ Кропивницького», який втілюється «Прес-клубом Реформ» в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст цієї публікації є винятковою відповідальністю «Прес-Клубу Реформ» i не обов’язково відображає погляди USAID чи уряду США.