У Кропивницькому затвердили Бюджетний регламент, який забезпечить участь громади в процесі формування та прийняття бюджету міста

Експерти коаліції «Рада Експертів», проаналізувавши нормативно-правові акти міської ради міста Кропивницький – рекомендували ухвалити ряд важливих документів. Серед них був і Бюджетний регламент. Адже його прийняття передбачене новим законодавством та забезпечує процедуру участі громадськості в процесі формування та ухвалення бюджету міста. Одним із головних інструментів є проведення громадських слухань перед затвердженням бюджету міста на сесії міської ради. Це сприятиме прозорій, підзвітній та відповідальній роботі органу місцевого самоврядування. Ухвалення Бюджетного регламенту було одним із пунктів Дорожньої карти реформ коаліції «Рада Експертів»

Саме тому, відповідний проект рішення №3249 «Про Бюджетний регламент проходження бюджетного процесу бюджету міста Кропивницького» було винесено на розгляд депутатів на засіданні 16 сесії 7-ого скликання міської ради міста Кропивницький. Проект рішення підтримали 29 депутатів, які проголосували «За». Тож рішення було ухвалено.  Детальніше із Бюджетним регламентом можна ознайомитися за посиланням: http://www.kr-rada.gov.ua/uploads/documents/24839-rish_2752_27-08-2019.pdf

 

Відповідно до нього перед ухваленням річного бюджету міста –  його проект має бути розміщений на офіційному сайті, а також проведені громадські слухання.  ( Стаття 27): « Для забезпечення дотримання принципу публічності та прозорості, інформування та залучення громадськості до питань складання, розгляду, затвердження, проект рішення про бюджет міста розміщується на офіційному сайті міської ради з дотриманням вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації» та проводяться консультації з громадськістю щодо проекту бюджету міста у терміни, визначені планом заходів щодо складання проекту бюджету міста.

Громадські слухання щодо проекту бюджету міста Кропивницького проводяться відповідно до Положення про громадські слухання в місті Кропивницькому (додаток 3 до Статуту територіальної громади міста Кропивницького, затвердженого рішенням Міської ради міста Кропивницького від 31.01.2019 р. №2303).»

 

«Експерти нашої коаліції вже кілька років наполегливо пропонували Кропивницькій міськраді прийняти цей документ. Він сприятиме якіснішій та прозорішій процедурі прийняття основного кошторису нашого міста, кращому врахуванню побажань громади щодо розвитку міста, активнішій участі у цих процесах мешканців. Прийняття Бюджетного регламенту – дуже позитивний крок», - зазначив співголова коаліції громадських організацій «Рада Експертів», голова ГО «Асоціація Політичних Наук» Дмитро Сінченко.

 

Діяльність відбувається у рамках Проекту «Дорожня Карта Реформ Кропивницького», який втілюється «Прес-клубом Реформ» в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст цієї публікації є винятковою відповідальністю «Прес-Клубу Реформ» i не обов’язково відображає погляди USAID чи уряду США.

 

 

Прес-служба коаліції громадських організацій «Рада Експертів»