Свято – без шкоди: Рада Експертів домоглася відмови від запуску в небо повітряних кульок у школах та садках

Що ми зробили:

 

Зважаючи на шкоду навколишньому середовищі, член коаліції громадських організацій «Рада Експертів» - ГО «Батьківська рада Кропивницького» направила відповідні звернення на ім’я начальника управління освіти міської ради міста Кропивницького та мера міста Кропивницького. Також на сторінках ГО «Батьківська рада Кропивницького» та коаліції «Рада Експертів» були проведені опитування щодо думки містян із приводу запуску кульок «в небо» під час освітянських заходів. Респондентів було майже тисяча, і більшість висловили своє негативне ставлення до цього.  Освітні статті та еко-ініціатива в інших містах – додали нам аргументів та наснаги. Батьківська спільнота схвально поставилася до екологічної ініціативи – відмови від запуску повітряних кульок і ліхтариків «в небо». І навіть більше: вийшли з ініціативою замість цього саджати дерева, квіти, робити флешмоби, картини тощо.

 

Наш результат – перемога

 

Керівники закладів освіти міста Кропивницького – навіть ще до офіційного розпорядження управління освіти – підтримали ініціативу члена коаліції «Рада Експертів» - «Батьківської ради Кропивницького» - і рекомендували батькам не запускати в небо кульки чи іншу продукцію, що може забруднювати навколишнє середовище. Відповідну рекомендацію видало згодом і управління освіти міської ради міста Кропивницького. Тому цього року вперше школи та садки Кропивницького – не запускали повітряні кульки, а саджали дерева та квіти.

 

Чому це важливо:

  • Повітряні кульки можуть подолати відстань в тисячі кілометрів, забруднюючи найвіддаленіші і незаймані куточки нашої країни.
  • Термін розкладання кульок – від 4 років, а капронових стрічок – понад 100 років.
  • Багато тварин не здатні відрізнити їжу від сміття, тому вони можуть випадково проковтнути предмети, що може призвести до її смерті.
  • Латексні кульки забруднюють річки та небезпечні насамперед для тварин, а ось вироби з фольги можуть призвести до відключення електроенергії і спровокованих іскрою пожеж.
  • В окремих регіонах Великобританії, Австралії та США запуск кульок заборонений законодавством. 

 

 

Прес-служба коаліції громадських організацій «Рада Експертів»