Дерева – Не стовпи: «Рада Експертів» наполягає – варварську обрізку в місті може зупинити лише мораторій, ухвалений депутатами

Обрізка крони дерев має бути не більше 30% та проводитись у три етапи. Такі санітарні норми. Натомість у Кропивницькому омолоджувальну обрізку проводять комунальний та приватний підрядники з видаленням крони 60%-70%-80%, а подеколи й 100%. Це призводить до загибелі дерева. Через це обурені містяни вийшли на мітинг під стіни мерії, вимагаючи від депутатів проголосувати за проект рішення про введення на два роки мораторію на омолоджувальну обрізку.

«Омолоджувальна вона в три етапи проводиться за три роки, а оце - це заготівля дров, ліниві люди, щоб швидко зробити, і поїхати, а дерево воно довго не живе, в залежності від породи, одне зразу всихає, інше може руйнуватися роками. Аварійна обрізка -  без проблем це прописано в цьому проекті , за виключенням аварійної і санітарної обрізки, ми вимагаємо заборонити саме оцю варварську обрізку , яка не потрібна ані людям, ані деревам», - Надія Паливода, експертка коаліції «Рада Експертів», голова ГО «Озеленення Кропивницький».

 

Як це зупинити?

 

Коаліція громадських організацій «Рада Експертів» розробила проект рішення на введення дворічного мораторію на омолоджувальну обрізку дерев. Виключенням залишається аварійна та санітарна. Також в проекті передбачена розробка чітких правил та залучення фахівців, що контролюватимуть омолоджувальну обрізку після закінчення терміну мораторію. Цей проект рішення було винесено на порядок денний міської сесії депутатом Олександром Цертієм. Однак його підтримало лише 15 депутатів.

 

Громаду намагаються ввести в оману

 

На вимогу громадськості мер обіцяє видати розпорядження про заборону омолоджувальної обрізку до кінця року. Однак РЕ вважає: таке розпорядження не має повної юридичної сили на відміну від рішення, яке б ухвалила сесія. Також це рішення можна ухвалити, а вже за місяць – два так само відмінити за одноосібним рішенням міського голови. Експерти РЕ зауважують, що у цьому розпорядженні не йдеться про створення комісії, розробку правил та залучення фахівців – що було прописано в проекті рішення. Тому після закінчення терміну розпорядження міського голови – у місті знову продовжать варварську обрізку дерев, що призводить до їх загибелі.

 

«Мер хоче замість мораторію на омолоджувальну обрізку дерев на два роки, накладеного рішенням міськради, видати якесь незрозуміле розпорядження про заборону обрізки до кінця цього року. Здається, нас хочуть обдурити. Ні, нам потрібне саме рішення сесії! Це проект рішення не якогось конкретного депутата, не якоїсь партії, це проект рішення, розроблений громадськими організаціями, і саме громада вимагає від вас і від депутатів міськради його прийняття!» , - Дмитро Сінченко, співголова коаліції громадських організацій «Рада Експертів».

 

 

Прес-служба коаліції громадських організацій «Рада Експертів»