Члени Ради Експертів оцінили роботу кропивницьких депутатів за підсумками 2018 року

В рамках кампанії Атестація депутатів місцевих рад, яка охоплює сімнадцять областей України, громадська організація «Асоціація Політичних Наук» презентувала результати персонального оцінювання діяльності депутатів міської ради Кропивницького за 2018 рік.

 

«Депутатів ми оцінювали по цілому ряду критеріїв, їх було дуже багато. Їх можна об’єднати в кілька категорій: відкритість та прозорість, доброчесність та підзвітність. Нами було промоніторено відомості про депутатів на сайті, роботу приймалень, відвідування сесій та постійних комісій, виступи, оприлюднення декларацій та звітів. І це лише невеличка частина тих критеріїв, які ми оцінювали» - розповів голова ГО «АПН» Дмитро Сінченко.

 

Зауважимо, що в Кропивницькому немає депутатів, у яких всі показники ідеальні, але більшість, все ж, мають позитивну оцінку за результатами вивчення об’єктивних показників.

Наприклад 17 депутатів Кропивницької міської ради відвідали понад 90% сесійних засідань. Це Тетяна Волкожа, Микола Гамальчук, Сергій Горбовський, Михайло Демченко, Вадим Дрига, Володимир Зайченко, Сергій Капітонов, Олег Краснокутський, Віктор Ксеніч, Максим Линченко, Ганна Ніжнікова, Віталій Пінчук, Олександр Рокожиця, Григорій Сергієнко, Олександр Цертій, та Олександр і Катерина Шамардіни. А найменший показник відвідування сесій у Сергія Калапи, проте і він більший за 40% від загальної кількості всіх засідань.

 

Переважна більшість депутатів серйозно ставиться і до своєї роботи в постійних комісіях. Менше ніж половину всіх засідань відвідали Сергій Калапа, Богдан Товстоган, Сергій Кріпак, Андрій Кролевець та Валерій Шутка. Решта депутатів більш свідомо підійшли до цього аспекту своєї роботи. Так, 30 депутатів відвідали понад 60% всіх засідань, що є дуже високим показником.

 

Якщо, наприклад виступами депутати користуються не дуже активно ( найактивніше таким правом користуються Михайло Демченко, Олег Краснокутський, Андрій Табалов, Валентина Яремчук, Катарина Шамардіна та Олександр Цертій), то інструментом депутатських запитів і звернень всі користуються дуже часто (єдиним, хто відстає є Богдан Товстоган). Тому ми можемо говорити про те, що кожен депутат обирає той інструмент, який йому зручніший і комфортніший.

 

«Єдине, що змушує нас засмутитись – це негативна тенденція по оприлюдненню звітів. Якщо в перший рік каденції всі депутати їх оприлюднили, то цього року 10 депутатів проігнорували вимоги законодавства» - наголосила Олена Сінченко, експерт «АПН»

 

Окрім оцінювання об’єктивних критеріїв роботи депутатів, було проведено суб’єктивне експерте опитування.

 

«Участь в опитуванні взяли 25 екпертів з абсолютно різних сфер. Це і журналісти, і директори шкіл, громадські активісти та науковці. Люди, які не пов’язані з політикою на пряму, проте цікавляться тими процесами, які відбуваються в місті. Оцінки цього опитування разюче відрізняються від наших об’єктивних оцінок, тут значно більше негативних. Ми можемо лише уявляти чому експерти так оцінили того чи іншого депутата. На нашу думку, не маленьку роль відіграла публічність, адже багато депутатів просто не інформують громадськість про свою діяльність і про них просто не знають. А вони ж можуть бути найдисциплінованішими і найактивнішими на сесіях та комісіях. Я вважаю, що на цей аспект роботи, саме на публічність, треба звернути увагу багатьом депутатам» - розповіла експерт «Асоціації Політичних Наук», Юлія Бочарова – Туз.

 

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснюється оцінювання та про його результати можна дізнатись на сайті організації

За постійними оновленнями кампанії можна слідкувати:

В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація»

З червня 2019 – на платформі Атестація депутатів місцевих рад

В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»

 

 

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація».

 

Прес-служба АПН