За пропозицією Ради Експертів депутати обговорили стан утримання зелених насаджень Кропивницького

За ініціативи коаліції громадських організацій «Рада Експертів» у міській раді Кропивницького відбувся День депутата, який присвятили стану утримання зелених насаджень.

Нагадаємо, коаліція «Рада Експертів» для того, щоб зупинити знищення зелених насаджень у Кропивницькому під прикриттям «омолоджувальної обрізки», розробила проект рішення. Він передбачає запровадження на два роки мораторію на омолоджувальну обрізку, який зауважимо не поширюється на видалення аварійних та потенційно небезпечних дерев та гілок. А також створення робочої групи, яка розробить Порядок щодо обрізання та формування крони дерев у місті Кропивницькому.

Ці пропозиції були  обговорені на засіданні робочої групи з питань ЖКГ коаліції «Рада Експертів», на якій були присутні й депутати міської ради. Завдяки плідній співпраці даний проект рішення вже  зареєстрований депутатом міської ради Олександром Цертієм.  Також до збереження зелених насаджень активно долучилась і депутатка міської ради Катерина Шамардіна. Саме  вона внесла до порядку денного Дня депутата питання  стану утримання зелених насаджень. До цього обговорення долучились депутати, керівники виконавчих органів та комунальних підприємств, громадські активісти.

На зустрічі  Катерина Шамардіна розповіла  про правила утримання зелених насаджень. Під час виступу депутатка озвучила проблемні питання: види обрізки дерев та правильне формування їхньої крони, надання дозволів на видалення зелених насаджень, питання планомірної заміни дерев, що досягли певної вікової межі. З метою посилення контролю за зеленими насадженнями Катерина Шамардіна запропонувала створити їх реєстр, який міститиме узагальнену інформацію про типи, видовий склад, вік, їх якість та кількість на території населеного пункту.

Цю пропозицію підтримав декан природничо-географічного факультету ЦДПУ ім. В. Винниченка Олександр Гулай. Під час проведення Дня депутата були не лише  доповіді, а й запитання та пропозиції щодо поліпшення стану зелених насаджень від депутатів та громадських активістів. Так, експертка коаліції громадських організацій «Рада Експертів», голова ГО «Озеленення Кропивницький» Надія Паливода закликала присутніх підтримати проект рішення про мораторій на омолоджувальну обрізку та розробку Порядку щодо обрізання та формування крони дерев у місті Кропивницькому. Даний проект рішення буде розглянуто на найближчий сесії міської ради. Тому коаліція «Рада Експертів» вчергове закликає міського голову, секретаря міської ради та депутатів міської ради міста Кропивницького підтримати його, і  таким чином показати свою еко-позицію та дбайливе ставлення до зелених насаджень у місті не лише на словах, а й реальними управлінськими рішеннями.

 

 

Прес-служба коаліції громадських організацій «Рада Експертів»