Рада Експертів закликає кропивницьких депутатів підтримати мораторій на омолоджувальну обрізку дерев

У Кропивницькому так звана омолоджувальна обрізка дерев перетворилась на варварське знищення зелених насаджень. Яскравим прикладом цього є останні два випадки:

-          Вул. Курортна, 1 ( ЗОШ №32) проведена обрізка двох десятків дерев – видалено 100% крони  кожного дерева ( фото додається) Роботи проводили співробітники  КП «Благоустрій».

-          Вул.  Преображенській,79 ( Торгово-промислова палата) проведена обрізка трьох десятків дерев – видалено 100% крони кожного дерева ( фото додається) Роботи проводила Колективне підприємство «Єлізавета».

 

У той же час Українське законодавство прямо забороняє надмірну обрізку крони. Обрізання крони дерев в Україні регулюється "Правилами утримання зелених насаджень у населених пунктах України", затверджених наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України №105 від 10.04.2006р. А також Постановою Кабінету Міністрів України № 559 від 08.04.1999р. «Про такси для обчислення розміру шкоди, заподіяної зеленим насадженням у межах міст та інших населених пунктів». Постанова  чітко визначає, що дозволено обрізати крону дерева не більше ніж 30% її довжини. Обрізка від 1/3 до 1/2 довжини крони дерева уже кваліфікується як пошкодження до неприпинення росту і передбачає стягнення штрафу. Обрізання на більше 1/2 довжини крони кваліфікується уже як пошкодження до припинення росту зі значно більшою сумою штрафу.

 

Аби зупинити знищення зелених насаджень у Кропивницькому під прикриттям «омолоджувальної обрізки», коаліція громадських організацій «Рада Експертів» (зокрема, експерти ГО «Асоціація Політичних Наук» та ГО «Озеленення Кропивницький») вивчили досвід інших міст та розробили проект рішення, який дозволить ефективно вирішити цю проблему. А саме:

-          Встановити мораторій на омолоджувальну обрізку терміном на два роки ( треба зауважити, що він не поширюється на видалення аварійних та потенційно небезпечних дерев та гілок) .

-          Створити робочу групу, яка розробить Порядок щодо обрізання та формування крони дерев у місті Кропивницькому.

 

Ці пропозиції були  обговорені на засіданні робочої групи з питань ЖКГ коаліції «Рада Експертів», на якій були присутні й депутати міської ради. Завдяки плідній співпраці даний проект рішення вже  зареєстрований депутатом міської ради Олександром Цертієм.  Також до збереження зелених насаджень активно долучилась і депутатка міської ради Катерина Шамардіна, за ініціативою якої присвятили День депутата ( 16 квітня)  саме стану утримання зелених насаджень.

 

Тож коаліція «Рада Експертів» закликає міського голову, секретаря міської ради та депутатів міської ради міста Кропивницького підтримати даний проект рішення, таким чином показавши свою еко-позицію та дбайливе ставлення до зелених насаджень у місті.

 

«Мораторій на омолоджувальну обрізку зовсім не означає, що тепер не можна буде обрізати якесь старе криве дерево – звісно ж, можна буде. Деревам дійсно потрібно робити санітарну обрізку – але  згідно з законодавством. При втраті окремих гілок – якщо всі великі зрізи замазані – з деревом нічого не станеться. А от спеціалістів з омолоджувальної обрізки в нас немає, тому замість неї просто зрізають всі гілки з дерева і перетворюють його на стовп.

Ми йдемо за прикладом Києва. Там після кількох років цього варварства врешті на власні очі побачили, що дерева просто гниють і руйнуються, і цими напівживими трупами вкриті цілі вулиці. Провідні біологи, дендрологи, ботаніки разом з депутатами київської міської ради провели засідання і вирішили – припинити так зване  «омолодження» до того часу, поки не з’являться підрядники, які доведуть, що вони дійсно спеціалісти в цій галузі.

На наших вулицях –такі ж проблеми. І громадські активісти вже збилися з ніг, не допомагають навіть штрафи за скалічені дерева, що накладають співробітники міської  спецінспекції.  Зелені насадження – це об’єкти благоустрою, і вони захищаються законом. Якщо ми на даному етапі не можемо їх захистити – а прибігаємо вже тоді, коли на місці розкішних дерев стоять приречені на загибель стовпи - тоді давайте посилимо законодавство, щоб уникати таких ситуацій. Мораторій дозволить і нам, і деревам зітхнути з полегшенням» , розповідає Надія Паливода, експертка коаліції громадських організацій «Рада Експертів», голова ГО «Озеленення Кропивницький».

 

Прес-служба коаліції «Рада Експертів»

 

«Рада експертів»(РЕ) - коаліція громадських організацій Кіровоградщини. Була створена навесні 2017 року за сприяння  Реанімаційного Пакету Реформ. До складу РЕ увійшли 30  найбільш потужних організацій громадянського суспільства  міста Кропивницький та Кіровоградської області, зокрема:  ГО «Асоціація Політичних Наук», ГО «Народний контроль Кіровоградщини», Кропивницька обласна філія ВО «Рух захисту української мови», Центр української політики «Ексампей», Кіровоградське відділення ВУТ «Просвіта», Центр медіарозслідувань «Прозоро»,  БФ «Кіровоград Волонтерський», ГО «Територія успіху», ГО «Волонтерське об’єднання учасників Майдану та бойових дій», ГО «Спільна дія».