Висока явка та незначні порушення – так пройшов перший тур президентських виборів на Кіровоградщині – спостерігачі ГО «Асоціація Політичних Наук»

На Кіровоградщині член коаліції громадських організацій «Рада Експертів» - ГО «Асоціація Політичних Наук» забезпечила спостереження за виборами у першому турі  у всіх п’яти округах Кіровоградщини.

Нагадаємо, ЦВК зареєструвала 139 громадських організацій, які мають право бути на виборчих дільницях і спостерігати за процесом. Однією з цих організацій є ГО "Асоціація Політичних Наук".

 

На п’яти територіальних виборчих округах Кіровоградщини всі дільниці відкрились вчасно. Однак спостерігачі від ГО «Асоціація Політичних Наук» фіксували наступні порушення.

Так, на дільниці номер 350915 (м. Кропивницький, Кіровоградський колегіум) не пускали спостерігача від ГО «Асоціація Політичних Наук» Юлію Бочарову-Туз. Через 20 хвилин вдалося таки врегулювати це питання – спостерігачів допустили. Однак про не допуск все-одно було складено відповідний акт. Також в округах виникали проблеми з бланками посвідчень для спостерігачів. Так, на 101 окрузі бланки з’явилися лише напередодні дня голосування.

 

Було зафіксовано випадок ймовірної каруселі на дільниці номер 350915 (м. Кропивницький, Кіровоградський колегіум). Спостерігач від ГО "Асоціація Політичних Наук" помітив групу чоловіків, у яких в руках були якісь документи та гроші, про що спостерігач повідомив поліцію. На 103 окрузі половині спостерігачам так і не видали посвідчення спостерігачів. Спостерігач від ГО «Асоціація Політичних Наук» працював з витягом з протоколу.

На багатьох виборчих дільницях спостерігачі від ГО "Асоціація Політичних Наук" помітили людей, що проводять екзит-поли. До методики опитування та режиму роботи цих людей у спостерігачів ГО "Асоціація Політичних Наук" виникло чимало запитань.

 

«Мені і нашим спостерігачам відомо, що проводять екзит-поли інформаційний центр  «Златопіль»,  газета «Центральна Україна» і ВГО «Передові правові ініціативи». Ми поцікавились, яким чином вони опитують, чи опитують вони за якоюсь методологією, вибіркою? Як виявилося, опитують всіх підряд, без вибірки, без методології, при цьому досить халатно ставляться до перебування на місці, хтось опитує годину, хтось дві-три… Так екзит- поли не проводяться. Велике питання, з якою метою, і хто це все організовує? Ще питання до інформаційного центру «Златопіль», навіщо це регіональному сайту? Вони ж не опитають всю Україну, адже це вибори президента… Велике питання! Швидше за все, мета – оскаржувати потім результати виборів, якщо вони не влаштують певного кандидата. Екзит-поли, звісно, не є порушенням юридичним, адже їх проведення не регулюється законом. Ці організації мають право опитувати, однак, на моє переконання, у Кропивницькому ми маємо справу з передвиборчою технологією» - зазначив Дмитро Сінченко, співголова коаліції «Рада Експертів», голова ГО «Асоціація Політичних Наук».

 

Не менш дивним є те, що результати екзит-полів, що проводили інформаційний центр «Златопіль» та газета «Центральна Україна», так і не були публічно оприлюднені. Результати ж ВГО «Передові правові ініціативи» суттєво відрізнялись від результатів всеукраїнських екзит-полів, що проводили опитування якісно та згідно методології.

 

Загалом вибори відбулися спокійно, суттєвих порушень, що могли вплинути на результати, спостерігачі від ГО «Асоціація Політичних Наук» не зафіксували.