«Рада Експертів» засуджує забудову території Лісопаркової у Кропивницькому

Коаліція громадських організацій «Рада Експертів» засуджує забудову  території Лісопаркової у Кропивницькому та закликає міську владу запровадити мораторій на будівництво у цій зоні та скасувати усі дозвільні документи.

 

Коаліція «Рада Експертів» нагадує, що Лісопаркова – є зеленою зоною і будь-яке будівництво там – це порушення Закону.

12 вересня 2000 року міська рада своїм рішенням №627 затвердила Генеральний план забудови тоді ще Кіровограда (нині Кропивницький). Розробник генплану - Український державний інститут проектування міст "Діпромісто" - не позначив перспективну забудову Лісопаркової. Ця територія визначена як зелена зона з багаторічними насадженнями.

 

Після затвердження генплану міська рада вирішила розробити довгострокову і науково обґрунтовану програму охорони навколишнього середовища міста. Згідно з цією програмою, територія в районі вулиць Лісопаркової і Московської, а також проїзду Підлісного вважається Лісопарком.

16 березня 2007 року рішенням виконкому №390 затверджено список земельних ділянок, які віднесені до "природно-заповідного фонду, земель іншого природоохоронного призначення та резервних територій об'єктів нового зеленого утворення". Пункт 3 доповнення до рішення - перелік лісопарків міста, серед них - лісопарк "Сосновий" праворуч від вулиці Московської (128,9 гектара).

19 червня 2009 року Кіровоградська обласна рада рішенням №721 визначила територію в районі вулиці Лісопаркової такою, що "входить до природно-заповідного фонду місцевого значення". Додатково "Зелений сосновий масив" у районі вулиці Лісопаркової названий ландшафтним заказником.

 

Не зважаючи на те, що за законодавством України, зводити забудови у лісопарковій зоні заборонено, ландшафтний заказник поділений на земельні ділянки, які мають конкретних власників ( https://bit.ly/2HJVRhm ) . Зокрема, це місцеві бізнесмени, судді, прокурори, керівний склад різних державних структур, колишні та нинішні депутати міської ради міста Кропивницький, а також міський голова.

Користуючись тим, що і досі не визначені чіткі межі Лісопаркової як природно-заповідного фонду місцевого значення – там продовжується ганебне будівництво, зокрема  останній випадок – будівництво розгорнув  екс-депутат міської ради В. Ніколаєнко.

Коаліція «Рада Експертів» вважає:

-           будівництво у Лісопарковій , що є природно-заповідним фондом місцевого значення є ганебним явищем для міста, громади та влади!

-          Забудова Лісопаркової  має всі ознаки корупційності, непрозорості та лобіювання приватних інтересів та є кричущим фактом неповаги до Законів України!

 

Тому коаліція «Рада Експертів» закликає міського голову міста Кропивницький Андрія Райковича та депутатів міської ради:

  • Запровадити мораторій на будівництво у Лісопарковій,
  • Видати розпорядження про службове розслідування щодо керівництва КП «Благоустрій» з конкретними термінами виконання –чому за два роки і досі не розроблено  меж Лісопаркової як природно-заповідного фонду місцевого значення,
  • Міському голові взяти під особистий контроль це питання і публічно прозвітувати громаді про свої дії.

«Дозволити сьогодні забудовувати Лісопаркову – це фактично завдати удару по здоров’ю всіх жителів міста. У Кропивницькому - це єдиний приміський хвойний лісовий масив, який дає кисень і лікувальні фітонциди. Тут звикло відпочивати все місто - від пікніків на природі до масштабних спортивних заходів, велокросів, орієнтування на місцевості і т.д. Незабаром ми все це можемо втратити. Зараз почав будуватися перший із тих, хто «нахапав» собі ділянок в Лісопарковій. У кадастровій карті можна побачити, що навколо Ніколаєнка десятки інших ділянок із соснами також віддані під забудову і чекають лише слушної нагоди. Очевидно, що ця нагода настала – адже в міського голови тут особисто 10 ділянок, і, можливо, у зв’язку з цим міська рада чомусь не зацікавлена виготовити документацію  меж Лісопаркової. Більше того, процес явно гальмується штучно. Я вірю, що ліс іще можна повернути людям. Усе буде залежати від того, скільки зусиль ми докладемо. Одна акція чи одна скарга, можливо, нічого і не змінять – тут потрібно працювати довго і наполегливо: піднімати документи, проводити засідання, запрошувати експертів і виходити на протести. Тому що ми ж не в 90-х живемо, зрештою, ми не безправні! Ми йдемо в Європу, ми прагнемо до цивілізації, ми маємо зв’язки з Києвом і усім світом. А ці люди, які досі мислять в стилі «отжать», - це вчорашній день. І їхні рішення мають залишитися в минулому» - Надія Паливода, експертка коаліції громадських організацій «Рада Експертів»,  голова ГО «Озеленення Кропивницький».

 

 «Рада експертів»(РЕ) - коаліція громадських організацій Кіровоградщини. Була створена навесні 2017 року за сприяння  Реанімаційного Пакету Реформ. До складу РЕ увійшли 30  найбільш потужних організацій громадянського суспільства  міста Кропивницький та Кіровоградської області, зокрема:  ГО «Асоціація Політичних Наук», ГО «Народний контроль Кіровоградщини», Кропивницька обласна філія ВО «Рух захисту української мови», Центр української політики «Ексампей», Кіровоградське відділення ВУТ «Просвіта», Центр медіарозслідувань «Прозоро»,  БФ «Кіровоград Волонтерський», ГО «Територія успіху», ГО «Волонтерське об’єднання учасників Майдану та бойових дій», ГО «Спільна дія».

 

Прес-служба коаліції «Рада Експертів»