Заява коаліції "Рада Експертів" щодо пільг для дітей учасників ООС/АТО

Коаліція громадських організацій «Рада Експертів» не схвалює рішення виконавчого комітету міської ради міста Кропивницького від 27 грудня 2018 року №647 «Про організацію харчування учнів та вихованців закладів освіти міста Кропивницького на 2019 рік». 

 

В його основу лягло рішення “Про організацію харчування учнів та вихованців пільгових категорій в закладах освіти м. Кропивницького на 2019 рік “ міської ради, яке депутати ухвалили 19 грудня. 

 

Згідно з документом, зі списку дітей, які звільняються від плати за харчування зникла категорія “дітей, батьки яких мають посвідчення учасника бойових дій та безпосередньо брали участь в АТО в східних областях України, або ж є учасниками АТО на час їх перебування в зоні АТО”. Безоплатне харчування передбачили лише для “дітей, батьки яких загинули, зникли безвісти, потрапили в полон чи отримали інвалідність під час участі в АТО (ООС), дітей померлих учасників АТО (ООС)”. Це рішення підтримали 30 депутатів. 

Коаліція «Рада Експертів» вважає, що підтримка наших захисників на всіх рівнях влади, є вкрай важливою, тому це рішення:

  • Не було належним чином обговорено серед представників громадськості до його ухвалення.
  • Не була врахована думка та пропозиції осіб, які мають посвідчення учасника бойових дій та безпосередньо брали участь в АТО в східних областях України, або ж є учасниками АТО на час їх перебування в зоні АТО та мають дітей дошкільного та шкільного віку, та користувалися пільгою на харчування в попередні чотири роки.
  • Через відсутність діалогу та попереднього обговорення рішення про відміну пільги на безоплатне харчування дітей АТОвців, це викликало у місцевої громади вмотивоване обурення, яке переросло у мітинг від 8.01.2019 року.
  • У той час як управління освіти надає дані, що подальше фінансування такої пільги потребує 8 мільйонів гривень і таких коштів наразі в бюджеті немає, депутати ухвалюють рішення про збільшення фінансування майже вдвічі на висвітлення діяльності міської влади у 2019 році – а саме два мільйони гривень. Такий непрозорий розподіл бюджетних коштів створює додаткове обурення серед представників громадськості. Зокрема, "Рада Експертів" вважає: фінансування висвітлення діяльності міськради - ніщо інше, як фінансуванням "джинси" .

Тому коаліція «Рада Експертів» рекомендує виконавчому комітету та депутатам міської ради міста Кропивницького врахувати думку громади через проведення консультативних зустрічей з представниками громадськості. Також переглянути своє рішення та знайти додаткові шляхи для фінансування пільги на харчування дітей наших захисників. При цьому акцентуємо, що ці кошти мають бути виділені додатково, а не зняті з інших пільгових категорій.

Закликаємо всіх небайдужих городян доєднатись до акції на підтримку повернення пільги, яка відбудеться 8 січня під стінами міської ради Кропивницького. Акція проводиться спільними силами організацій-членів Ради Експертів, ветеранських організацій та родин воїнів АТО.

 

Прес-служба коаліції «Рада Експертів»